Select language

søndag den 19. februar 2012

80 års fødselsdag


Ellinor fyldte 80 år og hvad giver man så en dame i den alder? Tænkte lidt over det og kom op med, at hun da selvfølgelig skulle have en potteplante med nogle søde daisies. En spiselig én af slagsen :-).

Potten er lavet af chokoladekage med chokolademousse og blomsterne er håndlavet i fondant.

80 års fødselsdagskage

80 års fødselsdagskage



tirsdag den 14. februar 2012

Forskellige cupcakes

Valentine Dag cupcakes.2012

Halloween cupcakes.2011

Søde små cupcakes til en familiefest.2011

Halløjsa, er ved at blive forår? 2011

Bryllupscupcakes


lørdag den 11. februar 2012

Guldbryllup.2012


Min moster og onkel fejrede deres guldbryllup her i februar måned. Det var en dejlig fest og selvfølgelig skulle de også have en kage.

Citrusbunde med hvid tobelroneganache og pyntet med blomster lavet i fondant.


onsdag den 8. februar 2012

Jordbærmousse

Denne mousse smager himmelsk og egner sig fint som fyld i en kage.

Du skal bruge:
  • 400 g. jordbær (frosne eller friske)
  • 5 blade husblas
  • 100-150 g. flormelis efter smag
  • 5 dl. piskefløde
  • 1 bæger (250 g) cremefraiche 18%
  • ½-1 vaniljestang
Fremgangsmåde:
Husblassen lægges i blød i koldt vand i 15-20 minutter. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af sukkeret og kornene mases med en paletkniv på bordet, sådan at kornene skilles ad.

Jordbær, flormelis og vanilje puttes i en gryde, som derefter gives et opkog og dernæst skal simre i mindst 10 minutter. Tag gryden af varmen og blend jordbær med en stavblender. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme masse. Rør indtil husblassen er smeltet. Kom den varme blanding op i en ren skål og afkøl til lillefingervarm (næsten kold). Pas på den ikke er for varm, da moussen ellers vil skille i det øjeblik du tilføjer flødeskummet. 

Piskefløden piskes til let skum og cremefraichen tilsættes forsigtig. En 1/3 del af det let piskede flødeskum/cremefraiche kommes nu op i jordbærblandingen. Pisk hurtigt og hæld dernæst blandingen forsigtig over i skålen med den resterende let piskede flødeskum. Det hele vendes nu forsigtigt sammen til en ensartet mousse. Hvis du bruger denne fremgangsmåde, undgår du at husblassen trevler.

Hvis jeg skal bruge moussen som fyld i en kage hælder jeg den op i en stor frysepost og lægger den lidt i køleskab, før jeg hælder den over en kagebund. Jeg samler altid gerne en kage med fyld, sådan den kan stå natten over, så moussen når at stivne i kagen.

torsdag den 2. februar 2012

Cream cheese frosting


Ingredienser:
  • 125 g. smør
  • 200 g. flødeost (den fuldfede, ikke light)
  • 1 tsk. vanilje essens eller andet fx citronsaft
  • 550 g. flormelis
  • Evt. 1 spsk. mælk
Hvis man ønsker en mere fast cream cheese frosting, som man kan tylle, så skal der tilføjes ca. 60-70 g. veg. fedt. Jeg selv bruger "Plantzen fett" fra Tyskland, men palmin kan også bruges.

Fremgangsmåde:

Rør smør og evt. veg. fedt blødt og cremet uden klumper. Tilføj flødeost og rør det kort sammen med smørret. Til sidst tilføjes vanilje essens/citronsaft og flormelis. Pas på med ikke at overpiske, da du risikerer, at frostingen bliver tynd og selv med ekstra flormelis, vil den måske ikke kunne reddes.

På den anden side, hvis du synes, at frostingen er blevet lige lovligt tyk, så kan du tilføje lidt mælk.

En vanilje cream cheese frostning smager skøn til disse røde fløjskage cupcakes.

onsdag den 1. februar 2012

Rød fløjskage

Opskrift:
  • 520 g. mel
  • 1½ tsk. salt
  • 1½ tsk. bagepulver
  • 1½ tsk. natron
  • 3 spsk. kakaopulver
  • 3 æg
  • 3 tsk. hvid eddike
  • 3 tsk. vanilje essens
  • 4 dl. kærnemælk
  • 4 dl. olie (raps, solsikke el. lign.)
  • 700 g. sukker
  • Rød frugtfarve (så meget som der behøves, indtil man får en flot rød farve)
Fremgangsmåde:

Sæt ovnen på 175 grader.

Si mel, salt, bagepulver, natron og kakaopulver i en skål og rør så alt er blandet. Sæt skålen til side. Rør dernæst æg, eddike, vanilje essens og kærnemælk kort sammen i en anden skål og stil til side.

I en røremaskine eller med elpisker rør nu olien på medium hastighed sammen med sukkeret, som tilføjes lidt ad gangen indtil alt er væk. Der røres i ca.1 minut. Dernæst tilføj den røde farve.

Rør skiftevis de tørre og våde ingredienser sammen med olien, indtil alt er rørt sammen og der ikke er klumper tilbage.

Se der, hvor flot en farve dejen får.

Jeg har kun prøvet at lave cupcakes ud af denne opskrift, så jeg ved ikke hvor meget kage det giver, hvis man hellere vil lave bunde. Vil dog tro, at man kan bruge 2 x 25-30 cm forme, da det er en ret stor portion. Jeg fik bagt ca. 30 cupcakes af alm. størrelse og 12 små. Put endelig ikke for meget dej i formene, da dejen hæver ret så meget.

Bages i alm. ovn i ca. 20-30 min. Hold øje med dem.

 
 
Én portion rakte også til 2 gode firkantede bunde til en kage, jeg var ved at lave. Målene var 22,5 x 22,7 x 5 cm. Den skulle bages i ca. 50 min. ved 180-190 g.
 




Hvid chokolade creme

Jeg bruger gerne hvid toblerone chokolade.

200 g. hvid chokolade
½ l. piskefløde

Hak chokoladen i mindre stykker og smelt stykkerne i piskefløden over lav varme. Rør konstant og vær varsomt med, at det ikke koger.

Når alt er smeltet i piskefløden hældes cremen op i en ren skål. Hvis man gerne vil have en appelsinsmag, kan saften af 1 appelsin med fordel tilsættes. Cremen afkøles herefter lidt.

Hvis man planlægger at bruge noget af cremen til at lave flotte mønstre med brug af en sprøjtepose, da si cremen først, da toblerone indeholder små stykker af karamel og de vil sætte sig fast i tyllen.

Dernæst lægger du et stykke film helt ned til overfladen af cremen og lidt op ad siderne af skålen, så der ikke dannes kondensvand, når du sætter skålen i køleskab. Det bedste er, at den står på køl over natten, men den skal i hvert fald være gennemkold, før den skal piskes.

Tag skålen ud af køleskabet og fjern filmen. Der vil være dannet en skorpe af chokolade på overfladen, men den piskes bare med. Pisk indtil cremen begynder at blive tyk, men pas meget på ikke at overpiske (går lynhurtigt), da cremen i så fald vil gryne og så kan du kun smide den ud. Brug evt. en gaffel til at piske de sidste omgange.

Cremen er nu klar til at blive brugt i en kage.

Hindbær/brombær mousse

Ingredienser:

4 blade husblas
300 g. hindbær eller brombær - friske eller let optøede frosne
100 g. flormelis, evt. mere efter smag
½ l. piskefløde
150 g. cremefraiche 18%
½ vaniljestang

Fremgangsmåde:

Husblassen lægges i blød i koldt vand i 10-15 minutter. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af flormelissen og kornene mases med en paletkniv på bordet, sådan at kornene skilles ad.
Hindbær eller brombær, flormelis og vaniljesukker puttes i en gryde, som derefter gives et opkog i mindst 1 minut (således gæsterne ikke risikerer at få en omgang Roskildesyge). Tag gryden af varmen og blend bærerne lidt eller meget med en stavblender. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme hindbær eller brombær. Rør godt. Kom den varme blanding op i en ren skål. og stil til side til afkøling.

(Hvis man har brugt brombær, er det en god ide at si bærerne for kerner, da brombær indeholder flere kerner end i hindbær. Det skal man gøre inden man kommer husblassen i). Du kan selvfølgelig også vælge at gøre det samme med hindbærrene, hvis man ikke kan lide kerner i moussen. Jeg kan dog godt lide, at der er lidt bid i.

Piskefløden piskes til let skum og cremefraichen tilsættes. En 1/3 del af det let piskede flødeskum/cremefraiche kommes nu op i den afkølede hindbær- eller brombærblanding Pisk hurtigt. Blandingen kommer nu op i skålen med den resterende let piskede fløde og det hele vendes nu forsigtigt sammen til en ensartet mousse. Ved den fremgangsmåde undgår man at husblassen trevler.

Jeg hælder gerne moussen over i en stor frostpose og lægger den i køleskabet et par timer, så den størkner lidt. Dernæst klipper jeg et hul i posen og sprøjter den ud på en bund i den kage, som jeg er ved at lave. Den skal gerne stå til næste dag, så moussen blevet helt stiv og kagen kan smørres op.

Nougat chokolade creme

Nougat/chokolade creme

150-200 g. nougat
100 g. god chokolade (bruger selv Odense chokolade 55%)
½ liter piskefløde

Hak nougaten og chokoladen i mindre stykker og smelt stykkerne i piskefløden over lav varme. Rør konstant og vær varsomt med, at det ikke koger.

Når alt er smeltet i piskefløden hældes cremen op i en ren skål. Afkøl lidt.

Dernæst lægger du et stykke film helt ned til overfladen af cremen og lidt op ad siderne af skålen, så der ikke dannes kondensvand, når du sætter skålen i køleskab. Det bedste er, at den står på køl over natten, men den skal i hvert fald være gennemkold, før den skal piskes.

Tag skålen ud af køleskabet og fjern filmen. Der vil være dannet en skorpe af chokolade på overfladen, men den piskes bare med. Pisk indtil cremen begynder at blive tyk, men pas meget på ikke at overpiske (går lynhurtigt), da cremen i så fald vil gryne og så kan du kun smide den ud. Brug evt. en gaffel til at piske de sidste omgange.

Cremen er nu klar til at blive brugt i en kage.

Peanut butter silk pie

Mine underboer Jacob og Helene er to utrolige søde mennesker, som altid er hjælpsomme til det ene og det andet. Og der har da også været en del gange, hvor jeg har stået og manglet et æg, nødder, kokosmel osv., og hvor jeg så i en snæver vending har kunnet låne af dem. Det har jeg været glad for, da det absolut ikke er noget mere irriterende, end at skulle hen til købmanden efter det man står og mangler, når man er i fuld gang med at bage.

Nå, men for et stykke tid siden, vinkede Helene mig ind til sig, for jeg skulle da lige smage en vidunderlig ny dessert, som de havde smagt, da de var i USA for et lille stykke tid siden. De havde fået at vide, at den hed ”Peanut butter silk pie”, og som Helene nu selv var gået i gang med at bage.
Nøj, det var som at smage et lille stykke himmerige. Den var utrolig lækker og jeg tænkte ved mig selv, DEN skal jeg da bare prøve at lave.

Jeg fik efterfølgende opskriften fra Helene, som dog er på engelsk, men jeg har efter bedste evne prøvet at oversætte cups og ounces til danske måleenheder,….derfor de noget skæve tal. Om man runder lidt op eller ned, vil jeg dog ikke tro gør noget.

I kan faktisk også se den oprindelige opskrift fra denne hjemmeside.

Peanut butter silk pie

Bund:
Digestives kiks el. lign.
32 g. sukker
76 g. smeltet smør

Chokolade fyld:
200 g. sukker
56 g. bitter chokolade, mindst 70%
1 dl. kondenseret mælk
1 lille spsk. glykosesirup
1 stor spsk. peanut butter

Top fyld:
250 g. flødeost (ikke light)
125 g. peanut butter
115 g. flormelis
1 tsk. vanilje essens
1,3 dl. mælk
5 dl. pisket flødeskum

I en foodprocessor el. lign. blend kiks, sukker og smeltet smør sammen til en fin grynet masse. Klap den dernæst fast i en ca. 22 cm stor tærteform el. lign. og lad den afkøle. Hvis man ønsker en mere sprød bund, kan man bage den i ca. 7 min. på 190 C.

Jeg glemte desværre at måle kiksene af i danske mål. I den oprindelige opskrift står 1  1/4 cups of crackers. Vil dog umiddelbart tro, at det er ca. 4-5 dl. knuste kiks.



I en tykbundet gryde gives sukker, chokolade, kondenseret mælk, glukosesirup et opkog – rør konstant – indtil ”blød kugle stadiet (se nederst)” eller til omkring 112-116 grader på et sukkertermometer. Tag dernæst gryden af varmen og rør peanut butter i massen. Rør et par minutter og hæld fyldet udover tærte bunden. Stil til side og lad afkøle helt.





I en stor skål, rør flødeost med peanut butter, flormelis og mælk. Rør dernæst med en stor metal ske forsigtig den piskede flødeskum i. Dette fyld hældes nu over chokolade fyldet i tærten. Lad afkøle, og gerne overnat før servering.



Kan pyntes, som man ønsker det. 


”Blød kugle stadiet”: Tak en skål og fyld den med kold vand. Tag dernæst en teske chokolade fyld og form med fingrene en lille kugle nede i vandet. Tag kuglen forsigtig op af vandet. Hvis man ikke kan få fyldet til at forme en nogenlunde kugle, skal man fortsætte med opkogningen.

1. prøveforsøg: Mit første forsøg blev ikke helt så vellykket, som Helenes – ikke at den ikke smagte godt, for det gjorde den, men top fyldet blev nu noget flydende. 

I opskriften står ½ cup mælk og når man googler det, så får man flere forslag til, hvor meget det er i dl.

½ cup mælk = 1,4 dl.
½ cup mælk = 1,25 dl


Næste gang vil jeg derfor nok kun bruge 1,3 dl. mælk. Desuden vil jeg piske flødeskummet noget mere og bruge ren flødeost….brugte hvis nok fra Lidl det, som hedder ”blød friskost”, hvilket godt kunne være grunden til, hvorfor mit fyld blev meget flydende og så det, at jeg faktisk brugte 1.5 dl. mælk. 
Desuden vil jeg også finde mig en dyb ”pie” form i stedet for det tærtefad, som jeg brugte, så det ikke flader så meget ud. I kan jo prøve, at se billedet nedenfor, hvordan pien oprindelig skulle se ud. Man kan lige ane pie formen bagved.


Og så en sidste ting. Næste gang vil jeg helt klart lige bage bunden de 7 min. Det vil helt sikkert give det ekstra.

Chokolademacarons

Jamen, jeg skulle da prøve at lave macarons og googlede lidt på nettet og faldt så over en opskrift på chokolademacarons fra Meyers Bageri.

Den skulle jeg afprøve. Jeg synes faktisk de var ret nemme at lave og der var ikke rigtig noget der drillede. Og kun få af dem sprækkede, som jeg ellers kan forstå på diverse hjemmesider, er svært at undgå.  


 Jeg fyldte dem efterfølgende med hvid toblerone ganache tilsat hakkede chokolade kaffe bønner.



Nemme lagkagebunde

For at lave disse meget nemme, men velsmagende lagkagebunde, skal du bruge:

6 æg (str. M/L)
200 g. sukker

og så skal du ellers i gang med at piske og piske og piske...indtil æggeblandingen er blevet næsten hvid og piskerisene efterlader spor. Det tager vel omkring ca. 5-8 minutter - og ja det kan godt føles som en evighed.

Og så skal du ikke piske mere!

Bland 140 g. mel og 4 tsk. vanillesukker og sigt det ned i skålen. Med en metalske vendes melblandingen ind i æggene - uden at røre luften ud. Der er ikke hævemiddel i dejen - luftboblerne i æggene klarer hævningen.

Det er den oprindelig opskrift.....må dog indrømme, at jeg tilføjede en ½-1 tsk. bagepulver, da jeg ikke helt stolede på de der luftbobler.

Hvis du vil have chokoladebunde, skal du blande 100 g. mel og 40 g. god kakaopulver og sigte det ned i skålen i stedet for kun 140 g. mel.

Jeg brugte en rund form med en diameter på 37 cm. DET er en rigtig stor størrelse og jeg lavede da derfor også en dobbeltportion af opskriften og bagte bundene enkeltvis. For at få kagebunden lettere ud af formen klipper jeg en cirkel af bagepapir, som passer i bunden af formen. Smør ikke siderne.

Ifølge den oprindelige opskrift, kan man også tegne en cirkel (på bagsiden) på bagepapir - og smøre blandingen ud (på forsiden) i et jævnt lag på ca. ½ - 1 cm tykkelse. Igen uden at mase luften ud.

Bag bundene i ovnen ved 200 grader C (eller 175 grader varmluft) til lysebrune. Mener at jeg gav mine bunde ca. 10 min i ovn.

Valnødde roulade med kirsebærfyld

Valnødderoulade:

250 g. sukker
3 æg
125 g. mel
1 strøget tsk. bagepulver
1-2 tsk. vaniljesukker
70-100 g. hakkede valnødder

Pisk æg og sukker let og luftigt. Sigt mel, bagepulver og vanilje. Vend forsigtigt melet i med en ske. Læge bagepapir i en bradepande. Bred dejen ud og drys overfladen med hakkede nødder.

Bag 6-7 min. ved 225-250 grader. Det er meget vigtigt, at den ikke får for meget, den må næsten ikke blive brun. Vend bunden ud på et nyt stykke bagepapir. Pensl bagsiden med vand, så det er let at trække papiret af. Læg papiret løst over igen til dejen er helt kold.
Fordel fyldet over kagen og rul den sammen med hjælp af papiret.


Kirsebærfyld:
Grundcreme:3 dl. piskefløde
2 bl. husblas
Kirsebær puré:Ca. 250 g optøede frosne kirsebær
150-200 g. flormelis (smag til)
½ stk. vaniljestang
½ stk. citron (saften fra)

Grundcreme:
Husblassen lægges i blød i koldt vand i en ½ time. Piskefløden varmes op til ca. 70 grader og gryden tages af varmen. Vrid husblassen for vand og kom den direkte op i den varme fløde. Passér grundcremen igennem en sigte ned i en ny skål.
Cremen tildækkes med husholdningsfilm. Lad filmen ligge helt ned på cremen, for at undgå at der dannes kondens. Grundcremen stilles i køleskab minimum 3 timer eller gerne til næste dag.
Kirsebær puré:
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene og lidt af flormelissen sammen med en paletkniv, således at kornene skilles ad.
Vaniljesukker, flormelis, de ordnede kirsebær og citronsaft blendes groft og stilles i køleskab indtil grundcremen er iskold og som dernæst piskes luftig med en håndmikser. Slutteligt vendes kirsebær puréen i den luftige grundcreme.


Jeg lod lige kirsebær puréen afdryppe først i en si, før jeg hældte den i grundcremen. Medtog vel en 2-3 skefulde af kirsebærsaften for lige at give fyldet farve og mere smag. Det virkede fint.
Oprindelig en opskrift fra Mette Blomsterberg, men jeg har ændret den, så jeg kan bruge den som fyld i rouladen.