Select language

onsdag den 16. december 2015

Risalamande kage

Planen var, at jeg i går bare lige ville servere en lille let middag til mine veninder, som det havde lykkes mig af samle til en hyggelig aften her inden jul. Men så ombestemte jeg mig. Den skulle da bare have på alle tangenter med flæskesteg, brunede kartofler og brun sovs og som dessert en lidt anderledes ris al ámande, nemlig en risalamandekage.

Vi blev mætte....vi blev meget mætte, så der var rigeligt af risalamandekagen tilovers. Det gjorde nu ikke noget, da mine kolleger i dag mere end gerne ville smage et stykke. Den var nu også god og smagte fint af ris al ámande.



Grøden
  •  200 g grødris
  •  1,5 dl vand
  •  1 l. sødmælk
  •  1-2 vaniljestænger, delt i halve

Start med at koge risengrød:

Skil vaniljekornene ad med lidt sukker og læg til side. Gem de tomme stænger. Kom vand og grødris i en gryde. Bring i kog, og kog under omrøring i 2-3 minutter. Kom mælk, de tomme vaniljestænger i gryden. Bring i kog under omrøring. Læg låg på og lad simre i 40-50 minutter. Rør jævnligt i grøden, så den ikke brænder på. Hæld op i en skål, fjern de tomme vaniljestænger og afkøl til helt kold. Grøden kan med fordel laves dagen i forvejen.

Lav enten en mandelbund (lav 1½ portion af opskriften) eller en kiksebund i en 20 cm størrelse. Mandelbunden kan med fordel laves i forvejen.

Læg den kolde bund på et fad og læg ringen fra springformen eller en kagering om den. Læg dernæst et stykke kageplast i ringen. Hvis man ikke har det, kan man folde et stykke bagepapir eller lignende.

Ris al ámande:
  • Kold risengrød
  • 5-6 spsk. sukker
  • Vaniljesukker
  • 3 dl. piskefløde
  • 100- 150 g smuttede hakkede mandler
  • 4 blade husblas
Husblas lægges i blød i koldt vand i 10-15 minutter. Piskefløden piskes til blødt skum. Vend risengrøden sammen med den letpiskede flødeskum, vaniljesukker, sukker og de hakkede mandler.

Vrid vandet fra husblassen og smelt den i vandbad over svag varme. Tag skålen op af vandbadet, og rør et par skefulde ris al ámande i. Vend så husblasblandingen i ris al ámanden.

Fordel ris al ámanden over mandelbunden/kiksebunden, dæk kagen til og sæt den i køleskab i mindst 5 timer og gerne natten over.

Kirsebærsovs:
  • 1 karton/glas kirsebærsovs
  • 2 blade husblas
  • Evt. 1-2 tsk. rørsukker
Husblassen lægges i blød i koldt vand i 10-15 minutter. Si kirsebærrene fra, hvis man ikke ønsker dem i sin gele, og der spædes evt. med en smule vand, så der er i alt ca. 4 dl. saft. Varm saften op i en lille gryde og rør evt. 1-2 tsk. rørsukker i. Tag gryden fra varmen, og rør dernæst den udblødte husblas i. Afkøl til halvlunken og hæld den over ris al ámanden. Gelen skal stivne på toppen af kagen i mindst 3 timer og gerne natten over.

Pynt med smuttede hakkede mandler.


Glædelig jul og godt nytår!

 

mandag den 7. december 2015

Adventskrans chokoladekage

Jul, jul, jul, jul.......jamen, hvorfor kommer den søde juletid dog altid som en overraskelse. Travlt har man, men heldigvis så når man som regel alt det, man har sat sig for. :-)

Selv havde jeg lige nogle timer i går til at bage denne kage.

Kagen er en chokoladekage, med fyld af madeira frosting og pyntet med marcipan.