Select language

fredag den 15. april 2016

Oreo kage



Og hvad er det så lige med de her Oreos? Man ser dem overalt og i efterhånden mange varianter. Der bliver vist opskrifter på Oreo is, Oreo småkager.... selvom det en småkage, Oreo ostekage og på mange forskellige Oreo kager. Det ser alt sammen lækker ud og jeg kommer til at tænke på min tid i USA, da elskede jeg at "skrue" delene fra hinanden og først slikke det hvide fyld i mig, hvorefter jeg dyppede resten af småkagen i et glas mælk og gumlede det i mig. 
 
Jeg tror faktisk dog ikke, at jeg siden har spist Oreos, men nu skulle det være. Ikke at spise småkagen som sådan, men at putte dem i en kage. Jeg har derfor forsøgt at lave en lækker Oreo kage, som jeg i går serverede for mine søde kollegaer. Den var høj, lignede en Oreo småkage indeni og så smagte den egentlig også rigtig godt.
 
Jeg vil anbefale, at man laver kage "bundene" dagen inden, da det ellers godt kan tage en hel del timer at bage, afkøle kagebunde, samle og pynte kagen.
 
Men prøv at lav den til dine gæster, kollegaer, venner og du hører garanteret et veltilfreds uhmm! fra dem.
 
Nu får du opskriften og fremgangsmåde her, som jeg har oversat efter en amerikansk opskrift.

For denne kage har jeg brugt en kageform på ca. 21 cm.
 

 Opskrift på chokoladekage:

(Bageform 21/23 cm. Giver 2 kager) 
  • 250 g. mel
  • 75 g. god kakao
  • 450 g. sukker
  • 2 tsk. natron
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 2 æg
  • 2, dl kærnemælk
  • 1,2 dl vegetabilsk olie
  • 2 tsk. vanilje essens
  • 1,2 dl varmt vand
  • 20 kvarte Oreos (hmm, det er nu lettere sagt en gjort)

Opskrift på vaniljekage:

(Bageform 21/23 cm. Giver 1 kage)
  • 210 g. mel
  • 250 g. sukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. salt
  • 113 g. smør, (skåret i 4 tern)
  • 2 æg
  • 1,2 dl mælk
  • ½ tsk. vanilje essens
  • 10 kvarte Oreos 

Oreo fyld: 

  • 240 g. flødeost (stuetemperatur, ikke light)
  • 1 tsk. vanilje essens
  • 280 g. flormelis
  • 4,8 dl piskefløde (evt. 1/4 l. dobbelt cream 48%) 

Pynt:

  • Smuldrede Oreos (ca. 10)
  • Halve Oreos
  • Chokolade ganache
  • En stor stjernetyl eller lignende

Chokolade ganache: 

  • 240 g. hakket (knapper) chokolade
  • 1,6 dl piskefløde
  • 30 g. smør

Fremgangsmåde for chokolade ganache:

Opvarm fløden i en mellemstor gryde over medium varme eller i mikrobølgeovnen, indtil lige under kogepunktet.
Sluk for varmen og tilsæt chokolade og smør. Stil til side i ca. et minut, og rør dernæst indtil blandingen bliver glat.
Afkøl i 10-15 minutter.
Kan holde i op til en uge i en forseglet beholder i køleskabet. For at vende tilbage til flydende tilstand, kortvarigt opvarm ganachen i mikrobølgeovn i ca. 10-20 sekunder. Den må ikke være al for tyk, når den skal hældes på kagekanten.
 

Fremgangsmåde for Oreo kagen:

Forvarm ovnen til 175C (alm.).
 

Chokoladekage:


 
Rør mel, sukker, kakao, natron, bagepulver, salt sammen indtil alt er blandet.









 
 
Tilføj først de to æg og under stadig omrøring dernæst kærnemælk, olie og vanilje essens. Til sidst det varme vand. 

 
                   








Når al dejen er jævn og uden klumper, rør forsigtig de kvarte Oreos i dejen (rør kun et par omgange). Pas på de ikke går i stykker alt for meget.


Del dejen i to lige store portioner i to smurte forme og bag kagerne i ca. 40-45 minutter, eller indtil der ikke hænger dej ved en tandstik. Afkøl kagerne lidt, før du tager dem ud af formene og lad dem afkøle helt på en rist.

 

Vaniljekage:


Rør mel, sukker, bagepulver og salt indtil alt er blandet. Tilføj smør, 2 tern ad gangen. Rør indtil blandingen ligner sand. Hæld dernæst de to æg i, hvorefter, stadigvæk under omrøring, mælk og vanilje langsomt hældes i.


Når al dejen er jævn og uden klumper rør forsigtig de kvarte Oreos i dejen (rør kun et par omgange). Pas på de ikke går i stykker alt for meget. Hæld dejen i en smurt form og bag kagen i ca. 40-45 minutter, eller indtil der ikke hænger dej ved en tandstik. Afkøl kagen lidt, før du tager den ud af formen og lad den afkøle helt på en rist.

 
Kager til afkøling
 

Oreo fyld:

Mens kagerne afkøles, er det tid til at forberede fyldet, som også skal bruges til opsmøring. Pisk piskefløden til bløde toppe (let pisket flødeskum). Sæt i køleskab. I en ren skål, rør flødeosten blød, tilføj flormelis og vanilje essens. Bland dernæst forsigtig flødeskummet med flødeostblandingen, indtil den er glat og uden klumper.

 

Saml kagen:

Sørg for, at hver kage er nogenlunde i plan. Læg en chokolade kage på et kagefad og smør, hvad der svarer til ca. 1-2 dl fyld ud i et jævn lag. Læg dernæst vanilje kagen ovenpå og gentag med at smøre, hvad der svarer til ca. 1-2 dl fyld ud i et jævn lag og læg den sidste chokolade på som top. Vend den evt. om, så bunden bliver toppen, så har du en hel jævn top.

Opsmør nu hele kagen først med et tyndt lag, så du får alle krummerne ”forseglet” (crumb coating the cake) og sæt kagen på køl i ca. 20-30 minutter.
 
Påsmør herefter et ekstra lag på hele kagen. Gem noget af fyldet til at pynte kagen med. Put det i en sprøjtepose og læg det i køleskabet.

Man kan pynte kagen som man vil, men hvis du vil pynte den, som vist på mit billede, skal du nu smuldr nogle Oreos og påsæt dem langs kanten af kagen. Gem lidt til midten af kagen. 
 
 
Dernæst hæld chokolade ganachen langs kanten af kagen. En lille mængde ad gangen. Det må godt flyde lidt over kanten. Pynt dernæst med det resterende fyld i nogle ”stjerner” eller lignende langs kanten af chokolade ganachen. Placerer en halv eller hel Oreo småkage på toppen af hver anden stjerne.

Velbekomme!