Select language

søndag den 3. februar 2013

Hjemmelavet smør

Godt nok er priser på smør gået noget ned, meeen den er nu alligevel pæn høj for usaltet smør. Og jeg bruger gerne usaltet smør til nogle af de kager og frostings, som jeg laver, så det kan godt blive lidt dyrt engang imellem.

Men så var det jeg tænkte på, da jeg så, at SuperBrugsen havde billig ½ liters fløde til salg, at jeg da kunne prøve at lave det selv. Det kunne da ikke være så svært. Hvem har ikke hørt sætningen: pas på ikke at overpiske flødeskummet ellers bliver det til smør! Desuden kan jeg godt lide tanken om hjemmelavet smør.....det er da lidt cool :-).

Hjemme kiggede jeg mig lidt omkring på nettet, hvor der var mange gode råd og fremgangsmåder at finde og med det i mente gik jeg så i dag i gang med processen at lave smør.

Først hældte jeg fløden op i skålen til min røremaskine og satte den dernæst i høj fart til at piske fløden. Den piskede i et godt stykke tid indtil fløden blev tungere tungere, hvorefter jeg skiftede til en K-spade til den sidste del. Så kom der gang i sagerne og smørret begyndte snart at skille kærnemælken fra. Man er ikke i tvivl, når det sker.

Så skal kærnemælken ud af smørret. Op i en si og rør godt igennem med en spatel. Tilbage i røremaskinen igen for lige at give smørklatten et par omgange mere. Hæld igen kærnemælken fra. Den kan i øvrigt gemmes og bruges i bagerbrød, hvilket jeg dog endnu ikke selv har afprøvet.

Nu er smørret så klar til at blive "vasket" for det kan godt have en hel del kærnemælk bundet i sig endnu.

Det gør man bedst ved at hælde iskoldt vand ned i skålen med smørret og med en spatel gennemarbejde det godt og grundig. Vandet skal hældes fra og erstattes med nyt rent vand, indtil vandet bliver nogenlunde klart. Det blev vel til en 4-5 omgange med rent vand.


Tilsidst havde jeg pæn klat smør, som jeg i et rent viskestykke pressede det sidste vand ud af.


Da jeg gerne ville have usaltet smør, kom jeg selvfølgelig ikke salt i, men på et tidspunkt vil jeg prøve det og evt. også med lidt hvidløg.

Men ud af 1,25 l. piskefløde fik jeg 450 g. smør og da jeg fik en ½ liter fløde til 8 kr., så synes jeg, at det godt kunne betale sig.

Smørret blev pakket godt ind i film og lagt i fryseren.

2 kommentarer:

  1. Og det virkede. Jeg har lige prøvet :-)
    Tak for ideen, opskriften og inspirationen til at gå i gang med at lavet eget smør :-)

    SvarSlet
  2. Hej Laila

    Det er dejligt at høre, at jeg har kunnet inspirere andre til også at prøve at lave hjemmelavet smør, så det var så lidt :-)

    Vh. Kagetrolden

    SvarSlet